duminică, 16 iulie 2017

Tang Weimin

Am petrecut câteva ore foarte plăcute pe net căutând opere ale pictorului chinez Tang Weimin, născut în 1971 in Yong Zhou, Hunan Province din China. 

El povestește în jurnalul său cum la cinci ani a văzut pe cineva desenând un porc care părea viu. Asta l-a determinat mai târziu să studieze arta la Guangzhou Academy of Fine Arts, după ce a întâlnit-o pe soția lui, și să devină un pictor consacrat. Până atunci fusese funcționar guvernamental, dar ea l-a sprijinit să urmeze cariera artistică.

Talentul i-a fost apreciat când a cucerit premiul doi la testul numit “Charles B. Wang” pentru acordarea de bursă. Lucrarea premiată apare în mai multe surse ca fiind ”Girl with fan” dar eu am găsit numai ”Woman with an Elegant Fan” care este prima imagine din acest album. 

A doua imagine o reprezintă pe soția sa într-un costum specific dinastiei Tang. De fapt soția sa, Yuping Wang pe numele de fată (nu știu dacă și la chinezi se păstrează numele de fată după căsnicie, ca în Coreea) i-a fost model pentru foarte multe tablouri. În a treia cred că e tot soția lui.




















În biografiile lui Tang Weimin scrie că el a studiat și s-a inspirat și din arta pictorilor europeni. Deși majoritatea covârșitoare a tablourilor sale reprezintă costume etnice (el are multe costume tibetane, dar să nu uităm că Tibetul a fost anexat de China relativ recent, e drept că înainte de a fi anexat Rusia Crimeea) sau elegante chinezești iată aici dovada inspirației unuia dintre tablourile sale, celebra fată cu cercelul din perlă a lui Johannes Vermeer Van Delft





Niciun comentariu: