luni, 16 ianuarie 2012

John Masters si actualitatea romaneasca.

Unul din scriitorii mei preferati este John Masters. Am citit pe nerasuflate tot ce am gasit scris de el la Biblioteca Engleza (British Council). Unul din romanele care m-a impresionat f mult a fost The Deceivers, mai ales ca vazusem un film politist in care se intrebuinta ca arma de ucidere "batista indiana" (titlul romanesc al filmului) si din film nu prea pricepusem despre ce era vorba. Deceivers erau niste asasini care jefuiau caravanele ce se deplasau prin India inainte de a se crea reteaua de cai ferate. Erau oameni proveniti din cele mai diferite clase, care pareau f cumsecade in localitatile de bastina, erau de religii diferite dar toti o adorau pe Kali, zeita mortii, si aveau anumite rirualuri. Batista respectiva avea o rupie legata intr-un colt, era de matase, se infasura pe mana agresorului si la momentul potrivit, cand se dadea conada "aduceti tutunul" agresorul se pozitiona in spatele victimei si arunca batista dupa gatul acesteia, stranguland-o fara drept de apel, indiferent cat era de voinica victima. Din aceasta carte am aflat si ca exista un condiment numit turmeric, folosit in acele ritualuri, intre timp am aflat cat de benefic este pt sanatate si il folosesc destul de des. S-a facut si un film in 1988 bazat pe acest roman, cu Pierce Brosnan in rol principal. Din pacate nu am vazut decat filmul politist, nu si pe cel inspirat de JM. 

Dar romanul care cred eu ca are o oarecare legatura cu actualitatea cea mai stringenta de la noi este Bowani Junction (si dupa el s-a facut un film). Actiunea are loc intr-o perioada f agitata din istoria Indiei, cand, dupa la doilea razboi mondial autoritatile engleze se pregateau sa paraseasca India si se duceau adevarate lupte intre factiunile care urmau sa o guverneze, dupa cum se stie cea care a prevalat a fost cea sprijinita de Rusia, care a instaurat pt decenii dinastia Nehru. 

Dar in acea perioada lupta politica se manifesta si prin demonstratii in strada, la un moment dat autoritatile au luat masurra de a directiona cele doua coloane pe artere diferite pt a preintampina cicniri violente intre ele. Totusi in timpul uneia dintre demonstratii s-au laut si alte masuri specifice, manifestantii au fost indreptati intr-o anume piata in care, cu cateva minute inainte, autoritatile au avut grija sa trimita oameni de-ai lor care sa sparga cu batele geamurile magazinelor din acea piata, pt ca in acest fel sa aiba motiv sa ii aresteze pe conducatorii demonstratiei sub invinuirea de huliganism, si in acelasi timp sa trezeasca furia cetatenilor pasnici catre vandalii  ce manifestau pe strazi. 

Am citit toate astea dupa 90, si ma uitam cu uimire la cele scrise, pt ca era clar ca in 89 s-au folosit acele metode specifice atat in Timisoara, unde s-au spart vitrinele magazinului "Bega", cel mai mare din oras, cat si in Bucuresti in 22 decembrie dimineata, doar am vazut cu ochii mei vitrinele de la Cocor sau Sala Dalles, de ex, facute tandari, ideea era sa se spuna ulterior de catre autoritatile comuniste ca cei  ce se aflasera in Piata Universitati in noaptea precedenta erau de fapt niste borfasi ordinari si nu protestatari contra unui dictator. Si ce-mi vad ochii  intr-un articol publicat in pesurse.ro despre evenimentele din Bucuresti din noaptea asta?

Jandarmii care au mers de la Unirii spre zona Tineretului au tras focuri de avertisment cu puşti de tipul celor de vânătoare, pentru a-i împinge pe protestatarii violenţi, după ce în zona magazinului Unirea au fost vandalizate spaţii comerciale.................
Spaţii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobilă, de unde s-au furat aparate şi alte accesorii. Totodată, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat. Geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte în furia unor grupuri de protestatari.............
Actele de vandalism s-au înregistrat după ce jandarmii au reuşit îndepărtarea din zona Pieţei Universităţii a unor protestatari violenţi, care au aruncat cu pietre şi au făcut gesturi obscene către forţele de ordine.

Ei, ce parere aveti, are sau nu legatura cele scrise de John Masters cu atatea decenii in urma cu cele ce se petrec sub ochii nostri (la TV sau la fata locului)?

Niciun comentariu: