sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Cele mai sanatoase zece "E"-uri

Numai tampitii au putut sa creada, batuti la cap de toata media, ca tot ce e pe lista de E-uri e daunator. Lista asta e de aditivi alimentari, sunt sigura ca si banala sare de bucatarie e catalogata cu un E. Vine acum Femina.ro cu descoperirea ei epocala, ca nu toate E-urile sunt cah, unele sunt chiar sanatoase. Tot e bine ca o face. Si voila, cine e sursa celor de mai jos? insusi EL, guru alimentar. Pai dupa ce si-a vazut sacii in caruta si si-a pus pe roate afacerea si-a dat dseama ca e cazul sa schimbe foaia, ca altfel da faliment din cauza balivernelor pe care le-a turnat cu nemiluita cum ca tot ce mancam e daunator.

Cele mai sanatoase zece "E"-uri

In mod surprinzator, exista si "E"-uri care sunt benefice organismului, anunta cercetatorii.
Desi nutritionistii ne-au avertizat intotdeauna de efectele daunatoare pe care le au aditivii asupra sanatatii, iata ca exista si "E"-uri care sunt "prietene" cu organismul. Acestea sunt vitaminele de sinteza B2, C si E.

Vitamine ascunse in E-uri

1. E300 - vitamina C. Un aditiv cu proprietati antioxidante, care se intalneste in paine, aluaturi, prajituri, cereale pentru micul dejun, sucuri, suplimente alimentare si chiar vin. Vitamina C ajuta organismul sa arda mai multe grasimi in timpul exercitiilor fizice, ajuta la regenerarea tesutului, imbunatateste circulatia sanguina, protejeaza organismul de radicalii liberi, ajuta la absorbtia fierului din alimente si stimuleaza sistemul imunitar.

2. E101 - vitamina B2. Cunoscuta sub numele de riboflavina si folosita drept colorant alimentar. E101 are si efecte benefice. "Reduce severitatea si frecventa migrenelor, ajuta la functionarea glandei tiroide si a metabolismului, mentine sanatatea parului, regleaza secretia de sebum si combate oxidarea", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.

3. E306 - vitamina E. Un aditiv considerat inofensiv si este folosit in uleiuri ca sa nu rancezeasca. Surse naturale de vitamina E: ouale, laptele si carnea.

4. E160a(ii) - beta-caroten. Substanta care da morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transforma in vitamina A. Insa studiile au demonstrat ca beta-carotenul poate creste riscul de cancer pulmonar, insa doar in cazul fumatorilor".

Colorantii care nu dauneaza sanatatii

5. E100 - curcumina. O substanta care se extrage din radacina de curcuma (inrudita cu ghimbirul), de culoare galbena si folosita ca un colorant. Are efect antiinflamator si poate atenua simptomele psoriazisului si eczemelor si poate reduce numarul polipilor de colon.

6. E160d - licopen. Licopenul pentru uz comercial este un colorant rosiatic, extras din tomate si folosit mai ales in pasta de tomate si alte produse de culoare rosie. Protejeaza pielea impotriva ultravioletelor, ajuta la controlul crizelor de astm si are proprietati anti-cancer.

7. E161b - luteina. Luteina este extrasa din petale de galbenele si este folosita ca si colorant alimentar. "Luteina protejeaza sanatatea ochilor si poate reduce riscul declansarii cataractei, mentine sanatatea pielii si previne aparitia ridurilor prin cresterea nivelului de hidratare si mentine sanatatea inimii", explica Mencinicopschi.

E-uri care conserva memoria

8. E163 - antocianinele. Coloranti naturali care se gasesc in lactate, jeleuri, dulciuri, bauturi racoritoare si super de legume. "E163 este, de obicei, extras din coaja strugurilor sau din varza rosie. Ajuta la prevenirea celulitei si ridurilor, protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular si amelioreaza artrita reumatoida gratie proprietatilor sale antiinflamatorii", spune Mencinicopschi.

9. E162 - "rosu de sfecla". Un colorant natural care se extrage din sfecla rosie. Substanta se gaseste in sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie. Este inofensiv, dar trebuie administrat cu restrictie la copiii mici si la prescolari.

10. E322 - lecitina. Se gaseste in ciocolata si imbunatateste memoria si mentine creierul in priza. 

Niciun comentariu: