marți, 17 mai 2011

The three kingdoms=Cele trei regate-- Serial chinezesc.

Am fost curioasa sa vad primul episod din acest serial mamut (remake al unuia tot mamut, tot f costisitor, facut in 1994) si marturisesc ca m-a captivat. Deja eram curioasa ce e cu aceste trei regate inca de cand am vazut undeva ca Hokusai a ilustrat cartea "The Three Kingdoms" despre care nu stiam nimic si cautand doar Hokusai si Three kingdoms  nu am gasit datele dorite. Acum a fost simplu sa gasesc pe Wikipedia un articol dedicat aceste "Romance of the Three kingdoms" dar f multe date istorice sunt in alt articol, intitulat "End of the Han Dinasty" in care se povesteste cu lux de amanunte cum intre anii 189-220 autoritatea Imparatului Xian a fost slabita atat de tare incat imperiul s-a divizat in trei regate: Cao Wei, Shu Han si Eastern Wu. 

Dealtfel am tras cu ochiul intr-o carte contemporana despre aceste regate si am vazut ca istoricii chinezi cred ca istoria nu e lineara, cum cred istoricii occidentali, ci e ciclica, dupa o peroada in care imperiul era unit si prosper a urmat alta in care s-a divizat, apoi iar s-a unit si tot asa. Se pare ca ei acum considera ca se afla in ciclul unificarii avand in vedere ca s-au reunit cu Hong Kongul si au cucerit Tibetul, nerenuntand nici o clipa la ideea ca Taiwanul le apartine de drept.

Interesant e si articolul despre Istoria militara a celor Trei regate (in engleza)  din care am retinut ca generalul Cao Cao a infiintat un soi de armata ereditara care avea in stapanire pamant pt a se sustine material dar membrii familiei erau militari de profesie si nu se puteau casatori decat tot cu cineva dintr-o familie de razboinici.

Deci serialul difuzat pe TVR2 si TVRHD de luni pana joi la ora 20 e o productie din 2010 care are 90 de episoade a 45 de minute (in versiunea originala are 95 de episoade) titlul original San Guo, si e bazat pe romanul lui Luo Guanzhong  Romance of the Three Kingdoms, care cuprinde atat date istorice, cat si legende si mituri. Romanul povesteste depre o epoca f turbulenta din istoria Chinei, petrecuta intre 169 cand imperiul s-a divizat intre regatele amintite mai sus si 280, cand s-a reunificat.


Main cast

Other cast

Unii din cei care au vazut ambele seriale, cel din 94 si acesta f recent, a inceput sa fie difuzat la ei in mai 2010, spun ca versiunea mai veche ar fi fost mai buna, despre aceasta noua Cristi Tabara a spus ca rivalizeaza cu serialele holywoodiene (n-as zice ca e un atu, dar omul promoveaza si el cum poate postul, doar are nevoie de audienta, probabil ca nu le ajung banii luati de la noi ca taxa obligatorie) comparandu-l cu filmul Troia (pe care nu l-am vazut). 

Cartea lui Luo  Guanzhong e inclusa in Proiectul Gutenberg dar helas, in limba chineza.


2 comentarii:

Anonim spunea...

https://www.facebook.com/pages/Trei-Regate/163621627049933
Aceasta este pagina de facebook in romana a serialului difuzat pe tvr 2. te astept acolo^^

Viorica spunea...

Daca tot ma stepti, poate spui si cum te cheama