vineri, 8 ianuarie 2010

Revolutia Rock

Multi critica rockul pt ca ar avea mesaj satanic. Altora le displac barbatii cu plete (dar multe secole pletele au fost purtate in mod curent de barbati si nimeni nu-i blama pt asta). E adevarat ca multii decibeli ai muzicii rock dauneaza auzului.

Insa multe texte cantate de rockerii din generatia mea (si nu numai) au mesaje sociale (sa amintim numai de U2 cu Bloody Sunday sau de Imagine al lui John Lenon) si chiar daca modul in care au vrut ei sa schimbe lumea in care abia se stinsesera ecourile ultimului razboi mondial, dar inca mai rasunau explozii in Vietnam, prin miscarea hippy, de ex, nu a fost cel mai potrivit (consumul de droguri, excesul de alcool, dragostea libera) eu cred ca totusi cate ceva s-a schimbat in bine.

Imi amintesc un film cu Adriano Celentano, de o scena in care o femeie mai in varsta a inceput sa-si faca cruce atunci cand el a inceput sa cante. Cam asta s-a intamplat de fiecare data cand cei tineri, considerand ca lumea in care traiesc poate fi schimbata in bine, au introdus in moda ceva scandalos pt cei mai in varsta. Cam asa s-a intamplat cu valsul sau tangoul, care erau vazute ca imorale, pt ca prilejuiau o apropiere intre parteneri nepermisa de regulile de comportament in vigoare atunci.

Imi inchipui ce scandalizat ar fi Romain Roland, care descria in "L'ame enchantée" o scena in care una din eroine a dezvelit glezna alteia pt a o pune intr-o situatie jenanta, pt ca avea glezna cam groasa, daca ar vedea cum se imbraca si cum se comporta tinerele din ziua de azi, mai ales unele "vedete" de TV.

Acum, cand ma uit la unii din solistii rock mai in varsta parca mi se pare ca nu le mai sta bine (asta nu inseamna ca nu-mi place rockul in continuare). O fi vreun semn ca nu mai sunt tanara :))

Adevarul e ca tinerii sunt mult mai dispusi sa rastoarne regulile, sa schimbe lumea din temelii ca s-o faca mai adaptata energiei si aspiratiilor lor. Dar cei care sunt mai avansati in varsta au deja alte prioritati, alte responsabilitati, alte moduri de a privi lumea inconjuratoare. Chiar daca nu sunt multumiti de lumea in care se afla si-ar dori mai multa stabilitate, mai multe certitudini. Iar lumea in care traim acum exact asta nu ofera: stabilitate, certitudini, rigoare.

Niciun comentariu: